PELIHARA KESUCIAN SYA’BAN [ JUMAAT : 24 JULAI 2009 ] MASJID HABIB A.RAHMAN
الحمد لله الذي أمر باتباع رسوله وسلوك سبيله، ونهانا عن الابتداع في دينه، فقال سبحانه وتعالى: اتَّبِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ قَلِيلًا مَا تَذَكَّرُونَ (3) ، وأشهد أن لا إله إلا الله، لا يقبل من الأعمال إلا ما شرعه، وكان خالصًا لوجهه - وأشهد أن محمدًا عبده ورسوله، حذر من البدع فقال: { وإياكم ومحدثات الأمور فإن كل بدعة ضلالة. صلى الله عليه وعلى آله وأصحابه ومن تمسك بسنته ولم يحدث في الدين ما ليس منه وسلم تسليمًا كثيرًا.
Saya menyeru kpd diri saya & sdg khutbah sekalian,agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kpd Allah AW, dgn melakukn sgla suruhanNya & menjauhi sgla tegahanNya. Maka sebaik-baik bekalan kehidupan ialah taqwa { وتزودوا فإن خير الزاد التقوى } :
Salah 1 ciri org yg bertaqwa ialah, mengutamakan kehidupan akhirat yg berupa ganjaran Syurga.Oleh itu, jgn sekal-kali leka dgn kehidupan dunia, sehingga sanggup mengabaikan perintah Allah & melakukan perkara yg dilarang. Ketahuilah bahawa kehidupan di dunia adlh jambatan menuju kehidupan abadi di akhirat.
Allah tlh berfirman: إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ [Taubah = 35 ]
Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi,
Bulan Rejab sudah pergi dan kini Syaaban pula muncul. Bulan Sya‘ban juga mempunyai keistimewaan tersendiri di dalam Islam. Keadaan ini samalah juga dengan bulan-bulan yang lain yang mempunyai fadhilat tersendiri, sehingga menyebabkan kehadirannya sentiasa ditunggu-tunggu oleh mereka yang ahli ibadat sebagai masa mengaut pahala.
Sebagaimana Rejab, Allah juga menawarkan banyak kebaikan dan rahmat yang melimpah ruah kepada hamba-Nya yang beriman dan ikhlas untuk mencari lebih banyak pahala dan menghapuskan dosa. Khutbah pd hr ini ign memfokuskan kepada SARANAN YANG PERLU DI AMBIL PERHATIAN SEPANJANG SYAABAN :

1] Memperbanyakkan Puasa Sunat. Puasa sunat yang disebutkan ialah puasa sunat Isnin, Khamis, puasa sunat pertengahan bulan iaitu pada hari ke-13, 14 &15 haribulan Islam.
Sabda Rasulullah yang diriwayatkan al-Bukhari daripada Aishah katanya:
"Adalah Rasulullah saw kadangkala terus menerus berpuasa, hingga kami mengatakan bahawa baginda tidak pernah berbuka dan kadangkala terus berbuka hingga kami mengatakan bahawa baginda tidak pernah berpuasa sunat. Namun demikian saya tidak pernah melihat Rasulullah SAW.menyempurnakan puasa sebulan penuh selain bulan Ramadhan dan saya tidak pernah melihat baginda banyak berpuasa sebagaimana puasa di bulan Syaaban."
Mengenai kelebihan & keistimewaan Syaaban itu Rasulullah pernah menyebutkan dalam sebuah hadis:
“Kelebihan Syaaban terhadap semua bulan seperti kelebihanku terhadap semua nabi, manakala keutamaan Ramadan itu terhadap semua bulan seperti keutamaan Allah kepada hamba-Nya”.
Berpuasa adalah amalan yang sukar dilakukan kerana ia bukan setakat menahan diri daripada makan dan minum dan perkara yang membatalkan puasa. Tetapi ia lebih kepada puasa menahan hati dan hawa nafsu daripada segala godaan duniawi yang merosakkan keimanan seorang mukmin. Selain menguji ketahanan mental, emosi dan fizikal seseorang. Ia juga adalah jihad yang besar kerana sesungguhnya jihad melawan hawa nafsu itu adalah jihad yang paling utama dan mencabar.
- Sabda Rasulullah yang maksudnya, “Jika dia berpuasa sebulan dalam bulan ini, dipermudahkan Allah saat matinya, dan terlepas daripada kegelapan alam kubur, bebas huru-hara Mungkar dan Nankir, ditutup Allah akan aibnya, dan diwajibkan syurga ke atasnya”. Itulah kelebihan berpuasa dalam Syaaban. Di samping merebut fadhilat –fadhilat istimewa tadi, berpuasa di Bulan Sya’ban juga merupakan persediaan untuk melakukan ibadah latihan rohani ke arah mempersiapkan diri menyambut kedatangan bulan Ramadhan yang bakal menjelang tidak lama lagi. Syaaban adalah pintu kepada perjalanan Ramadan al-Mubarak. Oleh itu sebelum memulakan perjalanan yang mendapat keberkatan sepenuhnya daripada Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang ini, kita semua mesti mempersiapkan diri, membersihkan hati dengan bertaubat dan memohon keampunan di atas segala keterlanjuran yang telah dilakukan. Rasulullah, pernah ditanya kenapa Baginda kerap berpuasa di Bulan Sya’ban ini, lalu Nabi bersabda :
(ذَلِكَ شَهْرٌ يَغْفُلُ النَّاس عَنْهُ بَيْنَ رَجَبٍ وَرَمَضَانَ وَهُوَ شَهْرٌ تُرْفَعُ فِيهِ الْأَعْمَالُ إِلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ فَأُحِبُّ أَنْ يُرْفَعَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ
Rwyt an-Nasaie & Imam Ahmad)
Maksudnya: “Bulan itu (Sya‘ban) yang berada di antara Rejab dan Ramadhan adalah bulan yang dilupakan manusia dan ia adalah bulan yang diangkat padanya amal ibadah kepada Tuhan Seru Sekalian Alam, maka aku suka supaya amal ibadah ku di angkat ketika aku berpuasa”.
معشر المسلمين رحمكم الله

SARANAN 2 : MEMPERBANYAKKAN DOA KERANA PADANYA SAAT YANG MUSTAJAB.Sabda Rasulullah di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan sahabat baginda, Abdullah B.Umar yang maksudnya, “Dalam solat lima waktu yang doanya tidak ditolak ialah pada malam Jumaat, malam 10 Muharam, pada malam pertengahan Syaaban dan pada dua malam raya iaitu Aidilfitri dan Aidiladha”. Antara doa yang baik : semoga Allah memberikan tenaga, kelapangan dan kesempatan mengerjakan puasa dan mudah-mudahan Allah mentaufikkan kita supaya kita dapat menunaikan puasa dengan hati yang jujur dan tulus ikhlas, jauh daripada perasaan ria, ujud, suma’h dan segala penyakit yang menghilangkan pahala puasa.

SARANAN 3 – SEGERA BERTAUBAT DAN MEMPERBANYAKKAN BERISTIGHFARTaubat ialah pembersihan rohani kerana taubat itu menjadi tuntutan dalam agama supaya setiap diri individu yang sememangnya tidak ma‘shum ini melakukan taubat pada setiap masa dan ketika. Tegasnya hukum taubat itu adalah wajib dari segi syara‘. Walau bagaimanapun sebenar-benar taubat itu ialah yang dikatakan taubat nasuha.
Taubat nasuha tidak akan tercapai tanpa mendatangkan terlebih dahulu syarat-syarat yang ditentukan. Umpamanya jika dosa itu antara hamba dengan Tuhan:
1. Hendaklah dia meninggalkan dosa atau maksiat itu.
2. Hendaklah dia benar-benar menyesali dan merasa dukacita atas perbuatan maksiatnya itu.
3. Hendaklah dia berjanji dan berazam untuk tidak akan kembali mengulangi melakukannya.
Manakala jika dosa itu bersangkut paut dengan hak orang lain, maka selain syarat-syarat sebagaimana yang disebutkan di atas, ditambah lagi satu syarat iaitu hendaklah membersihkan dirinya daripada hak orang itu , seperti dipulangkan semula barang yg dcurinya atau orang yang melakukan dosa itu memohon maaf kepada orang berkenaan.
Selain daripada itu, peranan taubat itu sendiri tidak terhenti setakat membersihkan diri daripada segala dosa dan maksiat. Lebih daripada itu ia juga merupakan suatu cara untuk kita sentiasa berlindung diri kepada Allah subhanahu wa Ta‘ala memohon keberkatan ketika kita memulakan dan membuat sesuatu pekerjaan yang berfaedah dan mengharapkan kurnia, taufiq serta diselamatkan daripada ditimpa musibah, kesusahan, kesulitan dan sebagainya. Adapun istighfar itu pula ialah pernyataan memohon ampun kepada Allah daripada semua dosa. Lafaz istighfar itu di antaranya ialah “استغفر الله العظيم "bererti: “Aku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung”.

SARANAN 4 – MELIPAT GANDAKAN AMALAN-AMALAN KEBAJIKAN YANG LAINSelain daripada itu banyak lagi amal kebajikan yang boleh dilaksanakan di bulan Sya‘ban ini sebagai persiapan menyambut kedatangan Ramadhan seperti memperbanyakkan selawat atas junjungan besar Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam, bersembahyang sunat terutama di waktu malam, banyak bersedekah dan sebagainya. Maka rebutlah peluang dan kelebihan yang ada di bulan Sya‘ban ini untuk mempertingkatkan keimanan dan ketaqwaan kita.

KESIMPULANNYA sidang khutbah sekalian............
1] Ambil saham akhirat & Rebutlah kelebihan dan kurniaan yang banyak yang disediakan Allah kepada hambanya yang beriman sepanjang Syaaban ini. Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada kecantikan paras rupa, keturunan, kekayaan dan kekuatan seseorang itu, tetapi Allah memandang kepada keikhlasan hati dan ketakwaan hamba-Nya yang beramal dan beribadat hanyalah mengharapkan kecintaan dan keredaan dari-Nya. Ingatlah, hidup di dunia ini seumpama mimpi tidur yang singkat. Apabila kita terjaga, itulah dunia akhirat yang sebenarnya. Tidak ada jalan untuk berpatah balik ke belakang dan di akhirat nanti. Setiap manusia akan menghitung keuntungan dan kerugian yang diusahakan sendiri, selama hidupnya di dunia ini.
2] Ambillah masa sepanjang Sya’ban ini, untuk mengulangkaji pelajaran berkenaan puasa, agar apabila kita memasuki dan menjalani ibadah puasa itu dengan pengetahuan yang diperbaharui , pedoman yang baik dan petunjuk yang sempurna, Ibadah puasa kita lebih bermakna drpd tahun-tahun yg lepas.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِى الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الأيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيْمُ.

Dicatat oleh almunabbih on Sunday, July 26, 2009
categories: edit post

0 ulasan

Post a Comment

Total Pageviews

JADUAL KULIAH MAGHRIB & AKTIVITI DAKWAH SAYA

1- ISNIN : A] MSJD QUBA',[ TMN WAWASAN] QANUN JENAYAH SYARIYYAH

2- SELASA: MSJD BAITUR RAHMAN [MUHIBBAH BAL] TAFSIR & FIQH

3- RABU : MSJD AL-AMAN [ TANJUNG BATU ] APA YANG DISUKAI OLEH NABI SAW & APA YANG BAGINDA BENCI ?

4- KHAMIS MSJD AL-KAUTHAR [ BANDAR]

TAFSIR JUZ A'MMA

5- JUMAAT
1- TAWAU FM [KEMUSYKILAN AGAMA ]

2- MSJD BABUS SAA'DAH : [MUHIBBAH RAYA]
400 KESALAHAN DALAM SOLAT


6- AHAD : MASJID BANDAR
- HIDAYATUS SIBYAN
- FIQH BERINTERAKSI DENGAN NON-MUSLIMLabels

Pautan

PENDAMPING SETIA

Demi Masa

Web Analytics