إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَنْ يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنْسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا
Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.
Pandangan Ulama’ berkaitan tafsiran ‘ AMANAH’ pada ayat 72 Surah al-Ahzab ini :
1- Ibnu Abbas : a] Ketaatan kepada Allah B] Kewajipan Ibadah-ibadah Fardhu
2- A’masy,Ubai B. Kaa’b : Wanita yang memelihara kehormatan dirinya
3- Qatadah : a] Tuntutan agama b] Ibadah Fardhu c] Hudud
4- Imam Malik, drpd Zaid B. Aslam : a] Solat b] Puasa c] Mandi Junub
Kesimpulan daripada kesemua pandangan ini ialah : Amanah yang dimaksudkan pada ayat 72 al-Ahzab ini, ialah segala perkara yang telah ditaklifkan [ diberati ] , kepada umat Islam untuk melaksanakannya. Mudah-mudahan kita diberi kekuatan untuk melaksanakan AMANAH YANG BERAT LAGI HEBAT INI !!!
وكل هذه الأقوال لا تنافي بينها، بل هي متفقة وراجعة إلى أنها التكليف، وقبول الأوامر والنواهي بشرطها، وهو أنه إن قام بذلك أثيب، وإن تركها عُوقِبَ، فقبلها الإنسان على ضعفه وجهله وظلمه، إلا مَنْ وفق اللَّهُ، وبالله المستعان.Rujukan :
1- Tafsir al-Quranil A’zhim, Ibnu Kathir
2- Tafsir Pimpinan ar-Rahman

Dicatat oleh almunabbih on Sunday, February 14, 2010
categories: edit post

1 Responses to TAFSIRAN " AMANAH "

  1. ya akh.. syukran atas info di atas... kita usahakan tingkatkan kekuatan dalaman untuk bersama menjaga amanah Allah agar Islam ditegakkan... Islam nak tegak kena melalui jemaah.. kalau bergerak sendiri, bahaya.. mudah dipatahkan segala perancangan.. jika ramai, banyak idea untuk ke arah membangunkan Islam.. Maka bila sudah berintima' dengan jemaah, kewajipan mematuhi tuntutan, adab dan tertib.. Jemaah Islam di Malaysia hanya Parti Islam se Malaysia Pas sahaja yang masuk pilihanraya... yang lain atas stand NGO.. soo, kita wajib patuhi sekadar dan serapat mungkin aktiviti PAS.. bila ramai dah beri sokongan, kita akan memerintah.. waktu itu, teknik dan kemahiran memahamkan masyarakat agak lebih ringan dan mudah insya allah.. Cabaran kita hari ini BN/UMNO yang menyusahkan m/kat faham akan Islam..

     

Post a Comment

Total Pageviews

JADUAL KULIAH MAGHRIB & AKTIVITI DAKWAH SAYA

1- ISNIN : A] MSJD QUBA',[ TMN WAWASAN] QANUN JENAYAH SYARIYYAH

2- SELASA: MSJD BAITUR RAHMAN [MUHIBBAH BAL] TAFSIR & FIQH

3- RABU : MSJD AL-AMAN [ TANJUNG BATU ] APA YANG DISUKAI OLEH NABI SAW & APA YANG BAGINDA BENCI ?

4- KHAMIS MSJD AL-KAUTHAR [ BANDAR]

TAFSIR JUZ A'MMA

5- JUMAAT
1- TAWAU FM [KEMUSYKILAN AGAMA ]

2- MSJD BABUS SAA'DAH : [MUHIBBAH RAYA]
400 KESALAHAN DALAM SOLAT


6- AHAD : MASJID BANDAR
- HIDAYATUS SIBYAN
- FIQH BERINTERAKSI DENGAN NON-MUSLIMLabels

Pautan

PENDAMPING SETIA

Demi Masa

Web Analytics